Informujemy, iż ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz do celów statystycznych i analizy ruchu. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, to będą one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies.

OK
Jesteś 37347 odwiedzającym.
              Do wakacji zostało 83 dni!

Szkoła Podstawowa Nr 227
im. kapitana Lucyny Hertz
02-154 Warszawa, ul. Astronautów 17
tel./fax (022) 846 03 81

Dzień Dobrego Jedzenia

Nasza szkoła nie tylko uczestniczy w programach "Owoce w szkole" i "Szklanka mleka", ale również zachęca do zdrowego odżywiania i dbania o własną sylwetkę.

październiku uczniowie dowiedzieli się: na jakie podstawowe grupy dzieli się żywność, jakich produktów należy unikać, a których trzeba jeść więcej, żeby być w doskonałej formie. Nie obce jest im także stwierdzenie, że zjedzone drugie śniadanie w szkole czy też obiad, jak każdy pełnowartościowy posiłek, dostarcza im energii do nauki i zabawy, wprawia ich w dobry humor i korzystnie wpływa na ich samopoczucie.

16 listopada 2010 roku w naszej szkole odbył się Dzień Dobrego Jedzenia. Wszystkie klasy uczestniczyły w zajęciach tematycznych dotyczących piramidy zdrowego odżywiania, produktów żywnościowych sprzyjających zdrowemu odżywianiu, witamin, zasad racjonalnego odżywiania, higieny i bezpieczeństwa przygotowywania posiłków. W trakcie tych zajęć uczniowie rozwiązywali zagadki, rebusy, krzyżówki, wykonywali prace plastyczne.

Ponadto delegacja dzieci z klasy II-giej wraz z wychowawczynią, panią dyrektor i rodzicami uczestniczyła w imprezie zorganizowanej w SP 66 pod nazwą III Warszawski Dzień Zdrowego Jedzenia. Odbywała się ona pod hasłem: "Zdrowo żyć chcemy, więc zdrowe jedzenie promujemy". Brały w niej udział wszystkie szkoły włochowskie. Dzieci z klasy II przygotowały stoisko, na którym wystawiono przepyszne i kolorowe potrawy z warzyw i owoców, zaprezentowały także wspaniałe przepisy na ich wykonanie. Wszystkie te pyszności oraz same stoisko dzielnie przygotowali Rodzice drugoklasistów. Bardzo serdecznie im za to dziękujemy.

Na innych stoiskach pojawiły się także potrawy z owoców morza, nabiału, przetworów zbożowych oraz mięsa. Było ciekawie, wesoło, a przede wszystkim smacznie i zdrowo!

Anna Kostecka i Małgorzata Urban

 

 

 

Wykonanie: AGINUS